Thursday, October 22, 2009

Tour d'Argent sells its wine in an auction


Picture: The famous view of the Seine and Notre Dame

I have never eaten at the Tour d’Argent in Paris. But I have heard a lot about it. It is one of the most famous restaurants in Paris dating from 1582, It is said to have been frequented by Henri IV. My cousin also eat there once. He told me about the dining room featuring an outstanding view of the river Seine and Notre Dame, if you have the right table, and about the duck.

Of course, the famous duck, the duck with the serial number. This is the restaurant’s specialty. When my cousin had the duck there, perhaps 30 years ago, the Tour d’Argent was a 3 star Michelin restaurant. It now has only 1 Michelin star. It lost its third star in 1996 and its second star in 2006.

The restaurant also has a huge wine cellar containing more than 450,000 bottles of wine. Every ones in a while, the Tour d’Argent clears out its wine cellar. Such an action is coming up on December 8 and 9, where 18,000 bottles out of the 450,000 collection in the caves of the illustrious Tour d’Argent will be sold to the highest bidders (starting at €30 for a lot of six wines from the Jura). Although the number of bottles sounds large, it is only about 5 percent of the stock.

Here is the press release from AFP, which makes an interesting reading.

Les estimations des lots sont comprises entre une centaine et plusieurs milliers d?euros pour un produit total d?environ un million d?euros.

Ces 18.000 bouteilles, petite partie d'une cave qui en compte actuellement 450.000, ont été sélectionnées par David Ridgway, chef sommelier du restaurant.

La sélection comprend des châteaux prestigieux et des vins de domaines moins connus, indique la maison d'enchères.

Acquises directement auprès de châteaux ou de producteurs, ces bouteilles n?ont jamais été mises sur le marché et ont seulement figuré sur la carte des vins du restaurant, dont elles portent le sceau, ajoute Piasa.

Parmi les grands Bordeaux, l'amateur pourra trouver des Château Latour (1975, 1982, 1985, 1988, 1989, 1990, 1994), Château Lafite Rothschild (1970, 1982, 1997), Château Cheval Blanc (1928, 1949, 1966) et Château Margaux (1970, 1990).

La Bourgogne sera représentée par des Meursault Clos de la Barre Lafon (2004), Puligny Montrachet Referts Sauzet (1992), Volnay Santenots Leroy (1969) et Vosne Romanée Jayer (1988).

Les vins de la Loire incluront des Pouilly Fumé Silex Dagueneau (2005), Montlouis Remus Taille aux Loups (1997), Vouvray Haut Lieu Huet (1919) et Chinon Coteau de Noire Alliet (1999).

Côté spiritueux, on trouvera des Bas Armagnac Jouanda (1934), Rhum Bally (1947) et Grande Fine Champagne Monnet (1858).

Le produit de la vente de la plus ancienne bouteille, une Fine Champagne Clos du Griffier de 1788, sera versé à des organisations caritatives.

Le produit de la vente qui permet de "faire tourner la cave", est destiné à "moderniser" le restaurant, selon Piasa.

La Tour d'Argent, célèbre restaurant des bords de Seine, a été fondée en 1582. Il est célèbre pour sa cave - la plus grande de France pour un restaurant - et pour son "canard au sang". Il a été fréquenté par les plus grandes personnalités du monde de l'aristocratie, des arts, de la politique et des affaires.

(Salons Hoche, Salon Elysée, 9 avenue Hoche, Paris 75008. Vacations le lundi à 10h00, 14h00, 21h00 et le mardi à 10h00 et 14h00).

AFP - le 25 septembre 2009, 12h08

See also Le Matin and the Telegraph from the UK

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